Rol van het expansievat bij het verlagen van de druk op leidingen

Blog

Veel mensen weten dat de druk op leidingen toe kan nemen, op het moment dat water bevroren raakt. Dit is immers de voornaamste oorzaak van geknapte leidingen! Iets wat regelmatig voorkomt in de wintermaanden. Wist u echter ook, dat water uit kan zetten als gevolg van het opwarmen hiervan? Het uitzetten van het water zorgt vaak voor een toename van de druk op leidingen met 3%. In veel gevallen wordt de maximale druk, die doorgaans op drie bar ligt, hiermee niet bereikt. Het kan echter wel verstandig zijn om de druk te verlagen, om onnodig gevaarlijke situaties tegen te gaan. Het verlagen van de druk is een taak voor het expansievat. In dit artikel vertellen onze loodgieters u meer over de werking van dit apparaat.

Samenstelling van het expansievat in huis

Het expansievat is een onderdeel van het circuit rond de cv-installatie binnen uw woning. Naast het expansievat zijn ook de cv-ketel, leidingen en bijvoorbeeld radiatoren een onderdeel van dit circuit. In het expansievat bevinden zich twee kamers, die van elkaar gescheiden worden middels een membraan. Het ene deel van het expansievat is gevuld met heet water, het andere deel met een gas. In veel gevallen wordt stikstof gebruikt voor het vullen van dit deel. Het fijne aan stikstof, is het feit dat dit type gas zich heel makkelijk laat samendrukken. Een vereiste om het expansievat goed te laten werken!

Werking van het expansievat

Op het moment dat de druk op het reeds beschreven circuit toeneemt, wordt het expansievat automatisch geactiveerd. De verhoging van de druk zorgt dat het membraan zich richting de ruimte met stikstof zal bewegen. Op deze manier komt er ruimte vrij in de kamer met heet water, waarmee de druk op het circuit afneemt. Op het moment dat de druk op het juiste niveau zit, zal het membraan weer langzaamaan naar de andere ruimte schuiven.

Overstortventiel als aanvullende oplossing

Vaak heeft u aan het expansievat voldoende om de druk te verlagen. Het kan echter voorkomen, dat de druk de maximale druk ver overschrijdt. In een dergelijke situatie biedt het overstortventiel de uitkomst. Dit overstortventiel maakt het mogelijk om automatisch warm water af te laten voeren. Ook het afvoeren van warm water zal voor een verlaging van de druk op het circuit rond de cv-ketel zorgen.

Zorg dat de onderdelen van dit circuit regelmatig en op professionele wijze worden onderhouden door onze loodgieters.

Waarom kiest u voor ons?

De cv expert
24-uurs loodgietersdienst
Direct beschikbaar
Voordelige prijzen

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button